Zdravstveni programi na Koroškem

Minuli konec tedna sta na Koroškem potekala dva zdravstveno-preventivna programa. V soboto in nedeljo, 4. in 5. junija, so verniki iz Vuzenice na povabilo občine Vuzenica sodelovali na prvem slovenskem sejmu “Zdrav in srečen”. V nedeljo, 5. junija, pa so skupaj z verniki iz Slovenj Gradca in Dravograda ter v sodelovanju z Osnovno šolo Muta pripravili rekreativno-dobrodelni program “Gibajmo se!”

Na sejmu “Zdrav in srečen”, ki je potekal pri Mitnici na Muti, je sodelovalo okrog 40 razstavljavcev iz Nemčije, Avstrije in Slovenije. Predstavili so različne izdelke za boljše življenje. Pod vodstvom Marjance Hari Novinšek, dr. stom. in vodje oddelka za zdravje pri Slovenski konferenci, ter njenih sodelavcev, so verniki na stojnici občine Vuzenica predstavili način zdravega prehranjevanja. Obiskovalci so si lahko izračunali indeks telesne mase, izmerili obseg pasu, krvni tlak in spoznali ostale parametre, ki govorijo o človekovem zdravju. Predstavili so tudi pomembnost pitja vode, za popotnico pa so obiskovalcem podarili revijo “Čili & zdravi” ter zdrav obrok. Zaradi obiskovalcev iz Avstrije in Nemčije so k sodelovanju povabili tudi adventistični Zdravstveni center Mattersdorf iz Avstrije.

Prireditve na Gortini, ki je potekala v nedeljo, 5. junija, se je udeležilo okrog 130 ljudi, ki so s prostovoljnimi prispevki za štartnino zbrali 700 €. Zbran denar je bil namenjen šolskemu skladu Osnovne šole Muta. Po kratkih pozdravnih nagovorih in ogrevanju so se udeleženci podali na hojo ali tek. Ob vrnitvi na cilj so se lahko seznanili še s parametri svojega zdravja in okrepčali z zdravim, okusnim obrokom. Za otroke so organizatorji pripravili posebno tombolo. Dobrodelno-rekreativna prireditev “Gibajmo se!” je letos potekala že devetič in vsako leto privabi več udeležencev, kar posledično pomeni tudi višji znesek, ki je potem podarjen šolskemu skladu. Osnovna šola Muta z zbranim denarjem financira nadstandardne dejavnosti učenk in učencev. Dogodek so skupaj organizirali Športno in mladinsko društvo Gortina, revija “Čili&zdravi”, zdravstveni oddelek Krščanske adventistične cerkve in verniki adventističnih cerkva v Dravogradu, Vuzenici in Slovenj Gradcu.