Dan reformacije – več kot le spomin

Na predvečer državnega praznika je bila v dvorcu Bukovje slovesnost ob dnevu reformacije. Osrednji govornik je bil mag. Zmago Godina, predsednik Krščanske adventistične cerkve v Sloveniji, zbranim pa je spregovoril tudi predsednik literarno kulturnega društva Beseda iz Dravograda, Janez Jurič Vančy. Govorjeno besedo so obogatile pesmi v izvedbi Dravograjskega seksteta ter zvoki citer, na katere je igrala Eva Vravnek.

Mag. Zmago Godina nas je v svojem govoru pozval k premisleku, kajti k temu nas kliče tudi čas v katerem živimo. Sveto pismo tudi nam danes, tako kot je nekoč reformatorjem, ponuja odgovore na številna vprašanja in prinaša pronicljivo razlago za stanje v katerem je svet. Ta sveta knjiga krščanstva poziva ljudi vseh stoletij k preobrazbi človekovega duha, k nesebičnosti in ljubezni. Reformacija ni le upor proti človekovi sebičnosti, temveč tudi njegovi lahkovernosti, ki ga dela za plen nekoga. Tudi danes bi bilo potrebno čiščenje, ne le na verskem, temveč na mnogih življenjskih področjih. Reformacija nas spodbuja, da se vrnemo h koreninam in prevrednotimo vrednote in skupaj živimo življenje vredno človeka.

Nato je Janez Jurič Vančy podal jedrnat življenjepis Primoža Trubarja, očeta in pionirja slovenske književnosti in pisane besede. V času študija se je Trubar zbližal s švicarskimi reformatorji, v stik s protestantsko miselnostjo pa je prišel tudi prek škofa Bonoma. Njegovo delo poleg Katekizma in Abecednika obsega še celoten prevod nove zaveze Svetega pisma ter prevod Davidovih psalmov iz stare zaveze.