S prehrano do zdravja

V petek, 14. novembra zvečer je v Koroškem pokrajinskem muzeju v Slovenj Gradcu v sklopu razstave ob 100 letnici adventizma v Sloveniji potekalo predavanje dr. Marjance Hari Novinšek z naslovom “S prehrano do zdravja.”
Skozi predavanje, ki je bilo spremljano tudi s prikazom na platnu, so navzoči lahko spoznali kako z uživanjem primerne hrane zmanšati tveganje za različne bolezni, ob prikazu prehrambene piramide pa so spoznali katere vrste hrane telo potrebuje več in katere manj. Izpostavljena je bila pomembnost vsakodnevnega uživanja sadja in zelenjave, saj telo poleg ogljikovih hidratov in beljakovin potrebuje vitamine in minerale, prav tako pa tudi balastne snovi. Maščobe so velik problem v prehrani sodobnega človeka, zato so bila opozorila in nasveti o tem, kako zmanjšati njihovo uporabo, še kako dobrodošli.
Marjanca Hari Novinšek je v predavanju poudarila tudi pomembnost skrbne priprave hrane – le ta mora imeti privlačno barvo, prijeten vonj in okus ter biti okusno servirana, saj njen namen ni le ohranjati pri življenju, ampak nuditi tudi užitek in razveseljevati. Polega tega je navzoče popeljala tudi skozi 8 naravnih zdravnikov – pomembnost gibanja, počitka, vode, svežega zraka, sončne svetlobe, zmernosti in abstinence ter zaupanja v Boga. Med predavanjem je z zanimivimi vprašanji udeležence spodbudila k sodelovanju, dve pozorni poslušalki pa sta si prislužili tudi praktični nagradi.
Predavanje se je zaključilo z degustacijo zdrave prehrane, ki pa je bila še dodatna spodbuda za razna vprašanja in prijetne pogovore.
Naslednja prireditev v sklopu predstavitve adventistične cerkve bo v soboto, 22. novembra, ko bo nastopila mandolinska skupina Amos.