Proslava ob Dnevu reformacije

V cerkvi Sv. Vida v Dravogradu smo na predvečer državnega praznika s kratko proslavo obeležili Dan reformacije. Proslava je potekala v organizaciji občine Dravograd, JZ Dravit Dravograd, JSKD OI Dravograd in Krščanske adventistične cerkve, slavnostna govornika na proslavi pa sta bila pastor Danijel Marin in gospa Mira Mori.
Po odpeti Zdravljici in kratkem uvodnem nagovoru voditeljice Katje Čevnik smo prisluhnili moškemu pevskemu zboru Štefan Goršek – Čaki, katerih glasovi odmevajo že 35 let in trenutno deluje pod vodstvom Marjana Berložnika. Prisluhnili smo pesmi iz Katekizma z naslovom Nu, puite, puite … (No, pojte, pojte vsi ljudje). Sledil je govor predstavnika Krščanske adventistične cerkve pastorja Danijela Marina, ki je v svojem govoru poudaril, da v ospredju Trubarjevega pisanja ni bilo slovstvo, (jezik je bil le njegovo orodje sporočanja), ampak iskrena želja, da bi Slovenci spoznali Boga po Jezusu Kristusu z branjem Svetega pisma v materinem jeziku.
V nadaljevanju je pevski zbor zapel pesem iz leta 1584, Minila je že strašna noč. Gospa Mira Mori, druga govornica, pa je spregovorila o materinščini, o besedah, njihovi moči in pomenu. Spregovorila je o vsakdanjih besedah, neprijaznih oziroma sovražnih besedah in o prijaznih besedah ter nam položila na srce, naj neprijazne besede zamenjamo s prijaznimi.
Zadnja pesem Kaj žaluješ srce moje, je bila tudi iz Trubarjevega časa. Preden pa so se udeleženci proslave razšli, so se še pomudili ob prigrizku in poklepetali. V svojem narečju seveda.